Filtre cascada pentru acvariu

Filtre active

Hang-on sau filtre cascada

O situatie foarte des intalnita in acvaristica moderna are legatura cu cresterea unor creveti care nu-si au locul in bazinul mare, comunitar, datorita problemelor de compatibilitate. Multi dintre noi am luat la un moment dat decizia sa construim un al doilea bazin, mai mic, special pentru creveti, fie pentru ca n-am vrut sa-i integram pe acestia in bazinul mare care contine specii incompatibile, fie pentru ca am vrut sa stimulam inmultirea unor creveti sau poate a unor specii de pesti mici, sau poate pur si simplu am decis ca acei creveti nou achizitionati sau acel nou peste Betta au nevoie de un acvariu separat, mai mic. Asa a aparut in viata noastra un al doilea acvariu, cel mai probabil un acvariu nano. Urmatoarea intrebare fireasca a fost: Cum filtram acvariul nano? Iar acolo unde a iesit din discutie filtrul extern si unde n-am avut destul spatiu in acvariu pentru un filtru intern, raspunsul invariabil a fost: filtrul cascada (numit si filtru hang-on).

Filtru cascada – e extern!

Teoretic, filtrul cascada este un filtru extern, pentru ca trage apa din acvariu cu ajutorul unei pompe, si o scoate in afara acvariului unde o filtreaza prin niste cartuse, eliberand-o la final inapoi in acvariu. Practic, filtrul cascada este un hibrid intre filtrele interne (datorita sorbului intern, a cartuselor filtrante si a dimensiunilor reduse) si filtrele externe (datorita filtrarii apei in afara acvariului, astfel oferind un volum mai mare de filtrare).

Filtru hang-on atarna si curata

Denumirea hang-on vine de la faptul ca filtrul atarna pe una din laturile acvariului, in timp ce denumirea filtru cascada vine de la faptul ca returul apei in acvariu nu se face cu ajutorul unei tevi sau palnii, ci se realizeaza pe o suprafata mare in panta care face apa sa curga in acvariu asemenea unei cascade, indeplinind astfel si functia de oxigenare a apei si valurire a suprafetei. Astfel, filtrele cascada sunt intr-adevar o varianta demna de luat in calcul in alegerea filtrarii acvariilor mici, iar pretul filtrelor cascada este destul de scazut fata de filtrele externe.