Substrat acvariu, Substrat fertil, Nisip de acvariu inert

Filtre active

Substratul si nisipul acvariului

Atunci cand ne-am apucat prima data de acvaristica, sunt convins ca fiecare dintre noi s-a intrebat ce fel de acvariu vrea, cu ce il vrea echipat, cum il vrea plantat, cu ce il populeaza, etc. Dar si daca eram deja infectati de acvaristica si nu eram la primul acvariu, tot a fost nevoie sa decidem ce acvariu ne trebuie si ce sa contina acesta, nu-i asa? Deci, indiferent ca era primul acvariu sau al cincilea, indiferent de gradul de expertiza cu care urma sa facem acest acvariu, ca eram incepatori sau experti, problema alegerii acvariului si a continutului acestuia era aceeasi. Indiferent de marimea acvariului care urmeaza, ca ne facem un nano pentru creveti, sau poate construim un acvariu mediu pentru un aquascape nature, sau chiar un mega-acvariu pentru o gradina olandeza colorata, tot trebuie sa decidem ce substrat sau nisip alegem pentru acel acvariu si de unde il luam. Conteaza totusi si continutul acvariului, pentru ca la un nano plantat sau la un acvariu mediu nature, este foarte indicat sa folosim un sol fertil, pe cand la un acvariu mai mare sau la un biotop putem renunta la acest lux, alegand un nisip sau pietris pentru biotop sau un sandwish de substrat fertilizant cu pietris inert, pentru olandez. In concluzie, un aspect foarte important atunci cand am amenajat acvariul a fost alegerea unui substrat sau nisip.

Ce substrat imi trebuie?

Prima intrebare pe care a trebuit sa ne-o punem a fost ce anume vrem sa facem in acel acvariu. Pentru ca fiecare stil are nevoile lui, chiar si in ceea ce priveste substratul si nisipul acvariului. Atunci cand a trebuit sa alegem substrat acvariu, a trebuit sa stim intai daca vrem sa folosim plante usoare cu cerinte foarte mici, care nici nu au nevoie de substrat sau poate de unul mai nepretentios sau supravietuiesc chiar si in pietris acvariu. Sau poate am vrut sa folosim plante grele, pretentioase, care au nevoie de un substrat fertilizant puternic sau un sol fertil. Daca ne-am gandit la un biotop dintr-o zona nisipoasa sau zona de rau, probabil am folosit nisip acvariu.

Nisipul acvariului

Trebuie tinut cont atunci cand alegem substratul acvariului sau nisipul de acvariu, de granulatia acestuia. De exemplu, nisipul acvariu nu trebuie sa fie nici prea grosier, pentru ca atunci devine practic pietris si nu mai creaza acelasi efect, insa nu trebuie sa fie nici foarte fin, deoarece atunci o sa produca pungi anaerobe care afecteaza sanatatea acvariului. Pretul substratului de acvariu si pretul nisipului de acvariu sunt de obicei destul de mici, iar insemnatatea acestora in economia generala a acvariului este de netagaduit.