Goby, Blenny, Dragonet

Filtre active

Goby, Blenny È™i Dragonet au multe caracteristici comune. Sunt peÈ™ti mici, care locuiesc de obicei pe fundul nisipului, în mare parte carnivori si pot fi găsiÈ›i în aproape orice tip de habitat din mările temperate È™i tropicale din întreaga lume.

Goby cuprind cea mai mare familie cunoscută de peÈ™ti tropicali. Sunt, în general, peÈ™ti rezistenÈ›i, paÈ™nici È™i siguri pentru acvariile de recif comunitar. Se pot distinge pestii din familia Blenny È™i Dragonet prin absenÈ›a vezicii înotătoare È™i prezenÈ›a unei ventuze (formate din aripioare pelvine unite) pe care o folosesc pentru a se ataÈ™a de pietre È™i alte suprafeÈ›e. Majoritatea speciilor de goby sunt mai mici de 10 cm lungime È™i au un colorit strălucitor. Ei îÈ™i petrec timpul odihnindu-se pe fundul nisipului lângă găuri in substrat sau crăpături in roca. Unele specii (cum ar fi Dartfish) plutesc la doar câÈ›iva centimetri deasupra nisipului sau a recifului, gata să se arunce într-o ascunzătoare sigură atunci când sunt ameninÈ›ati. Unele specii oferă servicii de curățare a paraziÈ›ilor pentru peÈ™tii mai mari (Neon Goby), unii ajuta la curatarea nisipului de materie organica si alge (Diamond Watchman Goby) iar alte specii au dezvoltat relaÈ›ii simbiotice cu diverse nevertebrate, creveti (Yellow watchman goby), inclusiv bureÈ›i, corali (Yellow clown goby) si chiar arici de mare. Majoritatea peÈ™tilor Goby prezinta un anumit grad de agresivitate față de alÈ›ii din aceeaÈ™i specie (sau specii substanÈ›ial similare), aÈ™a că sunt cel mai bine păstraÈ›i ca singur exemplar in acvariu, cu excepÈ›ia cazului în care acestia formeaza deja o pereche sau intenÈ›ionaÈ›i să încercaÈ›i să obtineti una.

Blenny sunt peÈ™ti cu capul tocit, alungiÈ›i, cu ochi mari È™i aripioare pelvine puternice, pe care îi folosesc pentru a se cocoÈ›a pe stânci È™i ramuri de corali pentru a privi împrejurimile. Trăsăturile lor cele mai distinctive sunt creÈ™terile asemănătoare părului de deasupra pleoapelor ochilor, care seamănă cu aglomerări mici de alge È™i se crede că ajută la camuflare. Câtiva dintre speciile de Blenny au un colorit izbitor (Ecsenius MidasBicolor BlennyTail Spot Blenny), dar majoritatea au tonuri pale care le permit să se confunde în împrejurimile in care traiesc. ConsideraÈ›i a fi printre cei mai inteligenÈ›i dintre peÈ™ti, ei sunt relativ neînfricaÈ›i, activi în mod constant. Sunt vânători feroce (Leopard Blenny), dar câteva specii sunt omnivore È™i mănâncă alge (Lawnmower Blenny)

Pestii din familia Dragonet sunt adesea numiti „Blenny” sau „Goby”, cu toate acestea, acest lucru este incorect, deoarece fac parte dintr-o familie a lor. AceÈ™ti peÈ™ti au buze mari, ochi mari È™i deschideri mici pentru branhii protejate de o proeminență spinoasă „pomeÈ›i”. Unele specii sunt colorate fantastic (peÈ™ti Mandarin), în timp ce altii au un model pentru a se camufla în împrejurimile in care traiesc (Synchiropus OcellatusSynchiropus marmoratus). Dragonetii îÈ™i petrec cea mai mare parte a timpului căutând în jurul rocilor sau la baza coralilor hrănindu-se cu crustacee mici, cum ar fi copepode. 

Îngrijirea È™i hrănirea lor in acvarii, pestii din familia Blenny pot fi tinutii într-un acvariu marin comunitar sau într-un acvariu de recif cu peÈ™ti de toate soiurile. In schimb, Goby È™i Dragonet ar trebui È›inuti împreună cu alÈ›i peÈ™ti mici, neagresivi, cu dispoziÈ›ii similare. Majoritatea acestor peÈ™ti vor accepta cu uÈ™urință hrana congelata sau hrana uscata, inclusiv creveÈ›i, cyclops, mysis, artemia, pelete, granule etc.

Ar trebui să se acorde o atenÈ›ie deosebită Dragonetilor prinÈ™i din sălbăticie, care sunt mai dificil de obisnuit cu alimente congelate sau preparate È™i necesită un acvariu stabil cu o populatia considerabila de copepode/amfipode si alte microorganisme penru a se dezvolta. In schimb dragoneÈ›ii crescuÈ›i în captivitate, acceptă cu uÈ™urință hrana congelata È™i hrana preparata.