Gazonul de acvariu, plantele de gazon, covor sau plantele de foreground sunt forme de a caracteriza acelasi lucru: plantele mici, scunde, care cresc compacte si formeaza un covor de "iarba" dedicat zonei din fata a acvariului. Asa cum discutam despre asezarea substratului in acvariu putin inclinat, mai mic in fata si mai inalt in spate pentru a crea adancime de camp si profunzime a imaginii, la fel aranjam si plantele, cele mai scunde in fata (foreground) cele medii in planul de mijloc (midground) si cele inalte in zona de spate (background).
Plantele de gazon sunt extraordinar de importante in acvariile plantate, deoarece dau o imagine inedita acvariului aducand in acesta niste culori, nuante, si mai ales o textura excelenta. De asemenea, plantele de covor sunt foarte economice, deoarece putem cumpara un singur pot pe care-l impartim in smocuri mici care in scurt timp vor acoperi toata suprafata foreground-ului. Un aspect important pentru a avea un gazon de calitate este compatibilitatea dintre planta de gazon si substratul/pietrisul/solul fertil. Astfel, daca folosim plante inalte stil iarba (ex.: Eleocharis Parvula sau Lilaeopsis brasiliensis) putem folosi un substrat normal ca si granulatie (potrivit cu marimea bazinului) dar daca folosim plante de gazon foarte mici (ex.: Marsilea hirsuta, Hemianthus callitrichoides var. Cuba) avem nevoie de un substrat cu o granulatie mai mica, macar in zona gazonului (ex.: ADA Amazonia in tot acvariul si ADA Amazonia Powder in zona gazonului, peste Amazonia).
Cum se planteaza gazonul? Primul sfat este sa nu umpleti acvariu, ci doar sa stropiti substratul, sa fie imbibat cu apa, ca sa puteti planta fara probleme. Plantele trebuie pregatite, desfacute din poturi, portionate in smocuri potrivite ca dimensiune. Radacinile se scot din vata din pot, iar radacinile negre, maronii sau topite se indeparteaza. Raman doar radacinile albe, ferme, care se tund la dimensiunea la care dorim. Smocurile astfel pregatite se aseaza pe o suprafata plana, o tava, un carton, sau altceva. In acest stadiu, plantele trebuie mentinute umede, stropite odata cu stropirea substratului.
Plantarea gazonului necesta ca acvaristul sa aiba in trusa o penseta dedicata, fie aceasta dreapta sau curbata (ex.: Tropica). Plantele trebuie apucate de radacini usor cu penseta (sa nu le rupem) si trebuie introduse in substrat. Smocurile trebuie plantate la distanta de cativa centimetri unul de celalalt, in functie de cantitatea de gazon pe care o avem la dispozitie. Asezarea gazonului in substrat dupa forma cifrei 5 de pe zaruri pare a fi varianta cea mai buna care duce cat mai repede la raspandirea plantei si la acoperirea intregului substrat.
Ultimul pas dupa plantare consta in umplerea acvariului. Acest pas trebuie efectuat cu maxima atentie si rabdare, deoarece nu vrem sa stricam forma substratului si mai ales sa scoatem din substrat gazonul tocmai plantat. Putem sa stropim in continuare substratul pana obtinem un nivel rezonabil de apa, dupa care turnam apa intr-o farfurie sau intr-o forma curba care va impiedica apa sa deranjeze substratul. Alta metoda folosita de multi acvaristi (mai ales in acvarii nano) consta in umplerea acvariului cu ziare mototolite, umplerea cu apa si apoi pescuirea ziarelor.
Astfel, reusim sa avem un gazon excelent care va ramane in substrat si se va dezvolta, dand nastere unui intreg covor sanatos si frumos.