Surse de CO2 in acvariu

Surse de CO2 in acvariu

Categorie : Plante de acvariu
star
star
star
star
star

Importanta dioxidului de carbon in acvariul plantat este de netagaduit. Plantele fac fotosinteza in prezenta luminii, consumand CO2 si producand oxigen. Atunci cand plantele sunt emerse, CO2-ul nu reprezinta o problema, insa in cazul plantelor submerse, CO2-ul din apa poate sa fie prea putin pentru nevoile plantelor. In aceasta situatie, acvaristul trebuie sa recurga la o metoda de a injecta CO2 in apa, si astfel ajungem sa cautam surse de CO2 si diverse metode de a stoca CO2-ul.

Bomba cu drojdie (CO2 DIY)

Aceasta este varianta cea mai putin costisitoare, aleasa de obicei de acvaristi incepatori, pentru acvarii cu plante nepretentioase care au nevoie de foarte putin CO2. Bomba cu drojdie functioneaza prin fermentarea drojdiei in combinatie cu zahar, proces care produce CO2 pentru o saptamana sau doua, in functie de reteta, de temperatura si de alti factori. Faptul ca este foarte usor influentabila o face sa fie o varianta nu foarte cautata atunci cand ne dorim un acvariu mai frumos, cu plante mai pretentioase. Bomba cu drojdie poate sa fluctueze in cantitatea de CO2 produsa, poate sa nu functioneze, sa rasufle, etc. Problema principala fiind fluctuatia CO2-ului, acvariul poate incepe sa aiba probleme in lipsa unei surse constante, aceste probleme fiind intoxicatii ale pestilor, alge si PH instabil. De asemenea bomba (dupa cum ii spune si numele) nu este foarte sigura, deoarece o colmatare sau blocare a furtunului poate sa opreasca evacuarea CO2-ului care se acumuleaza pana poate produce o explozie.

CO2 Bio

Aceasta varianta este practic o bomba cu drojdie gandita intr-un mod profesional de catre companiile acvaristice. Practic, in urma testelor s-a ajuns la niste componente bio care odata amestecate produc CO2 pentru 30-40 zile, intr-un ritm lent. Aceasta varianta nu este mult mai eficienta decat bomba cu drojdie, dar este poate putin mai sigura si mai simplu de preparat, fara necesitatea de DIY (ex.: JBL Proflora Bio).

Pastile / Tablete CO2

Aceasta este urmatoarea varianta dupa bomba cu drojdie si CO2-ul bio, ca simplitate, dar si rezultatele sunt la fel de slabe. Tabletele de CO2 lucreaza prin efervescenta, producand intr-un timp scurt o cantitate de CO2 necesara pentru intreaga zi. Aceasta cantitate se depositeaza de obicei intr-un clopot de sticla sau alt sistem, astfel incat sa stea toata ziua in apa si sa se dizolve. Pastilele de CO2 trebuie dozate zilnic (ex.: Sera CO2 Tabs Plus).

Spray-uri cu CO2

Aceasta varianta este foarte asemanatoare cu tabletele de CO2, cu diferenta ca dioxidul de carbon se afla inmagazinat intr-un spray, din care trebuie sa livram zilnic un "puf", o apasare, intr-un clopot de sticla, pentru ca acea cantitate de CO2 aferenta unei zile sa ia contact cu apa si sa se dizolve pe parcursul acelei zile. Din nou, aceasta este o varianta mai putin eficienta, in primul rand datorita faptului ca nu este un sistem automat, dar si pentru ca metoda de dizolvareSurse de CO2 in acvariu nu este cea mai buna (ex.: Tetra CO2 Optimat Set).

Butelii de unica folosinta

Aici incepem sa ne apropiem de variantele cele mai sigure si mai bune. Butelia de unica folosita are inmagazinata o cantitate de gaz, pe care o tine la standarde de presiune, cu sisteme de siguranta, CO2-ul din butelie fiind livrat in acvariu prin intermediul unui regulator de presiune care ofera siguranta, stabilitate si mai ales debit constant (ex.: Butelie unica folosinta Aquili). Lipsa unui debit constant poate afecta pestii sub forma unei intoxicatii cu CO2, poate afecta plantele sub forma invaziei de BBA si poate dezechilibra tot acvariul prin intermediul schimbarilor de PH. Aceste pericole dispar atunci cand apelam la o butelie, fie ea si de unica folosinta. Buteliile de unica folosinta (in special variantele mici, ex.: ) sunt foarte populare in ultima vreme pentru sisteme mici dedicate acvariilor nano (ex.: Butelie Nano CO2 Tropica).

Butelii reincarcabile

Aceasta este cea mai buna varianta de stocare a CO2-ului pentru folosirea in acvariul plantat. Butelia reincarcabila are toate avantajele despre care am vorbit la buteliile de unica folosinta (siguranta, debit  doar sa le incarcam (ex.: Butelie JBL Reincarcabila). In ceea ce priveste eficienta, buteliile de unica folosinta sunt mai mici, mai ieftine dar trebuie sa cumparam mereu, in timp ce buteliile reincarcabile chiar daca sunt putin mai scumpe, pot fi umplute la orice centru de reincarcare, iar pretul CO2-ului este foarte mic. De altfel, buteliile reincarcabile pot fi de diverse marimi, iar o butelie de 2-6kg poate dura foarte mult, chiar si la acvarii mari cu aditie puternica de CO2 (ex.: Butelie Reincarcabila 6kg).

Te rog sa te loghezi pentru a evalua acest articol