Pesti chirurg, tang, surgeonfish

Filtre active

Unii dintre cei mai populari peÈ™ti din hobby-ul acvariilor marine sunt peÈ™tii Surgeonfish (Chirurg), toÈ›i care fac parte din familia Acanthuridae. CunoscuÈ›i în mod obiÈ™nuit sub numele de Tang, multi dintre ei sunt foarte atractivi, au personalități unice È™i, de asemenea, vă vor ajuta să vă păstraÈ›i acvariul curat de alge. Cu toate acestea, când vine vorba de rezistență, acestia au nevoie deseori de ingijire atenta, unele dintre specii pot fi destul de agresive, iar altele devin prea mari, cu excepÈ›ia celor care detin acvarii foarte mari acasă. Prin urmare, este important să È™tiÈ›i puÈ›in despre orice specie de peÈ™ti Chirurg înainte de a lua o decizie, de a lua un exemplar pentru acvariul de acasă. 

Numele de peÈ™te chirurg provine de la structurile asemănătoare lamelor găsite lângă cozile lor. Există unul sau două dintre acestea pe fiecare parte a zonei cozii, deÈ™i sunt mult mai mici la unele specii decât la altele. Unele se pot plia, de asemenea, la nivelul corpului, ca niÈ™te cuÈ›ite mici, în timp ce altele sunt într-o poziÈ›ie fixă. Când sunt enervaÈ›i, mai degrabă decât să se ciugulească sau să se muÈ™te unul pe altul, doi chirurgi se vor plesni în mod repetat cu coada È™i cu micile lor bisturii. Se pot taia unul pe celălalt, dar renile sunt de obicei uÈ™oare È™i nu pun viaÈ›a în pericol.

Probabil cele mai populare specii de Surgeonfish (Tang) sunt: Zebrasoma Flavescens (Yellow Tang)Paracanthurus Hepatus (Blue Tang, Regal Tang) foarte popular in urma filmului animat de succes "Finding Dory"Zebrasoma Xanthurum (Purple Tang, Yellowtail Tang)Acanthurus Leucosternon (Powder Blue Tang)Zebrasoma Desjardini (Red Sea Sailfin Tang)Ctenochaetus Tominiensis (Tomini Tang Surgeonfish)

Pestilor Tang le place să mănânce, aÈ™a că hrăneÈ™te-i cu alimente adecvate È™i hrăneÈ™te-i des. ToÈ›i sunt ierbivoro È™i vor mânca o varietate de alimente vegetale È™i pe bază de plante. Diferite specii È™i chiar indivizi au diete variabile, iar unii vor mânca unele lucruri pe care alÈ›ii nu le vor privi.

O dietă cu alimente precum, Spirulina sau alÈ›i fulgi marini de calitate, pelete dedicate cu un continut mare de alge, precum Hikari Algae WafersHikari Marine SEAWEED EXTREMESaki-Hikari Marine Herbivore Sinking, alge nori (înveliÈ™ul de la sushi din alge marine) È™i kombu (alge uscate) este cea mai bună varianta. AsiguraÈ›i-vă că cumpăraÈ›i tipuri neasezonate/netratate dacă cumparati nori/kombu, deoarece nu doriÈ›i să adăugaÈ›i niciun fel de aditivi, conservanÈ›i etc. Desigur, chirurgii vor găsi, de asemenea, ceva hrană pentru în majoritatea acvariilor, deoarece vor pășuna peste suprafeÈ›e de sticlă È™i rocă culegând orice creÈ™te acolo. Dacă nu aveÈ›i o problemă foarte, foarte gravă cu algele, acest lucru nu va fi suficient pentru a-i menÈ›ine sănătosi. Astfel, ar trebui să-i hrăniÈ›i cel puÈ›in zilnic È™i de două sau trei ori pe zi, dacă este posibil. În sălbăticie, ei ciugulesc toată ziua ciugulind ici È™i colo, aÈ™a că, aÈ™a cum este cazul majorității peÈ™tilor ierbivori, să mănânce o masă mare pe zi (sau chiar mai puÈ›in frecvent) nu este deloc ceea ce sunt obiÈ™nuiÈ›i.

Următorul lucru de acoperit este tendinÈ›a lor de a nu se înÈ›elege unul cu celălalt. PeÈ™tii chirurg sunt în siguranță cu nevertebrate È™i corali, dar majoritatea (dar nu toÈ›i) se vor înÈ›elege bine È™i cu alte tipuri de peÈ™ti dintr-un acvariu comunitar. Cu toate acestea, încercarea de a păstra două sau trei exemplare din aceeaÈ™i specie într-un singur acvariu va duce de obicei la probleme. TotuÈ™i, dacă acvariul este suficient de mare È™i se adaugă simultan mai multe exemplare de dimensiuni similare, natura lor de È™colarizare ar putea să depășească spiritul lor de luptă È™i ar putea sa se tolereze.

Pentru a înrăutăți lucrurile, chiar È™i încercarea de a menÈ›ine diferite specii de chirurgi împreună poate fi, de asemenea, problematică. De multe ori este posibil să păstraÈ›i împreună doi chirurgi din genuri diferite, cum ar fi un tang galben Zebrasoma Flavescens (Yellow Tang) È™i un tang kole Ctenochaetus Strigosus-Yellow (Kole Yellow Eye Tang), dar chiar È™i acest lucru poate să nu funcÈ›ioneze. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu sunt adăugati în acelaÈ™i timp È™i/sau au dimensiuni diferite.

Dacă doriÈ›i să aveÈ›i mai multi Tang in acvariu, sfatul nostru este să alegeÈ›i exemplare care nu seamănă prea mult intre ele (È™i aparÈ›in din specii diferite dacă este posibil), care au aproximativ aceeaÈ™i dimensiune È™i să-i adăugaÈ›i în acelaÈ™i timp în acvariu. TotuÈ™i, ei se pot urmări unul pe altul uneori È™i îÈ™i bate coada unul la celălalt, dar nu până la punctul în care să le afecteze sănătatea. Acest lucru poate depinde foarte mult de specia aleasa, desigur.