Chillere si coolere, sistem racire apa acvariu

Filtre active

Cum racim apa acvariului?

Atunci cand am planuit pornirea unui nou acvariu, indiferent ca a fost primul nostru acvariu sau ca eram deja experti acvaristi si aveam de gand sa pornim un nou setup, una din intrebarile de baza pe care ne-am pus-o a fost cum gestionam temperatura acvariului. Indiferent de marimea acvariului, ca era un nano, un acvariu mediu de 60-150 litri sau un mega-acvariu de peste 400 litri, temperatura in acesta trebuia sa se mentina constanta. Nici stilul acvariului sau continutul acestuia nu a contat, deoarece puteam avea un nano cu creveti, un acvariu nature, jungle, un aquascape iwagumi cu pietre sau o gradina olandeza, temperatura tot trebuia sa fie constanta. Mici diferente au existat cu siguranta in functie de speciile de pesti si plante, fiecare avand o cerinta de temperatura in care prefera sa creasca, iar noi a trebuit sa asiguram acea temperatura. Bineinteles, atunci cand a venit iarna am reusit sa reglam temperatura prin folosirea unui incalzitor, insa problema a aparut vara, atunci cand temperatura din casa a crescut si nu am mai reusit sa o reglam pe cea din acvariu. Atunci am descoperit ca am putea sa racim apa acvariului prin folosirea de chillere si coolere.

Chillerul de acvariu – ce este?

Cea mai eficienta metoda de racire a apei din acvariu este folosirea unui chiller de acvariu. Acesta este practic un echipament acvaristic care se ocupa de racirea apei. Functioneaza ca un filtru extern care intalneste un frigider. In traducere, acest chiller acvariu este practic un frigider care se afla in afara acvariului, si care trage apa din acvariu (sau din filtru) si o trece printr-o zona in care o raceste cu freon, eliberand-o apoi inapoi in acvariu. Chillerul de acvariu este foarte eficient in racirea apei si functioneaza pe baza unui termostat.

Coolerul de acvariu – ce este?

Coolerul de acvariu este o varianta mai ieftina de racire a apei din acvariu, si sunt convins ca multi dintre noi am folosit la un moment dat un astfel de echipament, fie ca era cumparat sau bricolat. Acest cooler acvariu este practic un ventilator sau o baterie de ventilatoare, care se prinde deasupra acvariului si ventileaza suprafata apei, aceea fiind zona in care se face schimbul de gaze. Coolerul de acvariu este un echipament necesar fiecarui acvarist pentru a trece cu bine peste perioada de vara. Pretul pentru chillere si coolere de acvariu este de obicei bine proportionat cu functia pe care o asigura dar mai ales cu modul in care acestea racesc apa. Astfel, chillerele de acvariu sunt putin mai scumpe, insa si mult mai eficiente datorita modului in care racesc apa acvariului.