Lilaeopsis brasiliensis este o planta originara din America de Sud poate creste foarte compact, dar un efect de gazon se poate obtine doar la o intensitate luminoasa mare. In acvariu acesta va creste pana la o dimensiune maxima de 7,5 cm si va forma un covor dens si impresionant daca este ii este asigurat necesarul de CO2, nutrienti si iluminare.
Principalul obiectiv atunci cand introduceti in acvariu Lilaeopsis brasiliensis este de obicei formarea unui covor. Cel mai simplu mod de a forma un covor este ca plantarea se se fac in mici manunchiuri (de aproximativ 1/8 din pot) care trebuie asezate la cativa cm distanta intre ele, astfel incat va semna cu o tabla de sah, ceea ce va ajuta plantele sa se indese mai repede. Se va planta intr-un loc liber, fara a fi umbrita de alte plante, pentru a se asigura iluminarea optima. Acest lucru permite fiecarei plante sa se raspandeasca in spatiile deschise, iar in câteva luni veti avea un covor dens si salbatic.
Este o planta de prim-plan si trebuie plantata doar intr-un substrat bogat in nutrienti. Aceasta planta necesita, de asemenea, adaugarea regulata in coloana de apa de fertilizanti care ar trebui sa contina nitrati, fosfati si micro-nutrienti.
Insa pentru a experimenta cu adevarat o crestere luxurianta si constanta, trebuie sa atingeti un echilibru intre curentul de apa si aditia de CO2 difuzata, pentru a va asigura ca aceasta planta poate utiliza corect CO2-ul dizolvat in apa.
Planta se propaga prin "alergatori", care poti fi taiati si apoi re-plantati sau lasati sa se raspandeasca singuri. Daca ii se va permite sa se propage singura, acesta va forma un efect de covor/gazon mult dorit pe substrat, oferind aranjamentului din acvariu un aspect cu adevarat spectaculos.
Lilaeopsis brasiliensis poate fi folosita de asemenea in iazuri, aceasta tolereaza si o usoara concentratie de sare astfel poate fi folosita in acvariile cu apa salmastra.
Este compatibila cu majoritatea speciilor de pesti comunitari, desi va suferi daca va fi plantata impreuna cu cichlide mari, care au obiceiul de a sapa in substrat. Pesti erbivori mari ar trebui de asemenea evitati, desi majoritatea speciilor de Plecostomus pot coexista cu aceasta planta.
Informatii planta
- Tip: Gazon
- Origine: Africa de Sud
- Ritm de crestere: Incet
- Inaltime: 3 - 5+ cm
- Lumina: Medie - Puternica
- Nivel CO2: Mediu (6-14 mg/L)
- Dificultate: Usoara - Medie