Nisip inert pentru acvariu, Pietris pentru acvariu

Filtre active

Cateva cuvinte despre rolul nisipului in acvariu. In primul rand el are un impact vizual, culoarea si granulatia lui facand parte din imaginea de ansamblu. Desigur, nu este important doar din motive estetice, ci si pentru sanatatea si bunastarea pestilor si plantelor.

Desi nu pot fi vazute, proprietatile fizice si chimice, acestea sunt la fel de importante.

Pornind de la aceste criterii vom incepe comparatia nisipurilor.

Cel mai ieftin nisip este cel gratis si il putem colecta din natura, il gasim in albia oricarui rau. Acesta trebuie cernut si dezinfectat inainte de a putea fi folosit in acvariu. Chiar daca pare o solutie ieftina vom consuma mult timp si efort inainte de a fi folosit. Insa problema acestui nisip, este ca nu are granulele de aceeasi culoare si va avea un aspect pestrit. Granulatia este si ea greu de nimerit daca nu avem sitele potrivite. De asemenea, nu avem nici un control aspra continutului chimic si nu stim ce efect va avea in timp asupra apei din acvariu.

Urmatoarea varianta este nisipul de constructii. Acesta poate fi gasit la un pret mic, granulatia nu mai este o problema, insa tot nu avem nici un control asupra continutului si cel mai adesea are acelasi aspect pestrit deoarce este obtinut prin macinarea mai multor tipuri de roca.

O a treia varianta este nisipul decorativ insa acesta are dezavantajul de a fi vopsit. In timp vopseaua se desprinde si devine si el pestrit.

Solul cu granule fine previne infiltrarea alimentelor, ceea ce aduce beneficii calitatii apei din acvariu. Pietrisul fin nu se compacteaza, astfel încât radacinile plantelor dvs. de acvariu, în ciuda substratului fin, primesc înca suficiente substante nutritive si cresc bine. 

Ultima varianta si cea pe care o recomandam este nisipul de calitate, dedicat acvaristicii. De ce merita sa platim mai mult decat in cazul celorlalte optiuni de mai sus?

  • Pentru ca este natural, are o culoare unitara si granulatia potrivita. Granulele au muchiile rotunjite si pestii de fund (sanitari) nu se ranesc in acest nisip. De exemplu, celor care nu vazut pesti Corydoras cu mustatiile distruse si rani in zona gurii din cauza granulelor cu muchii taioase, va asiguram ca nu e nimic placut in a-i vedea cum sufera.
  • De asemena granulatia de 1-2 mm previne infiltrarea hranei si a materiei organice in nisip, ceea ce aduce la o aspirare mai usoara a acestora, implicit influentand calitatea apei din acvariu.
  • Nu se compacteaza si permite apei sa curga prin el, astfel încât radacinile plantelor dvs. din acvariu, în ciuda substratului foarte fin, primesc înca suficiente substante nutritive si astfel se dezolta armonios.
  • Tot muchiile taioase pot zgaria sticla acvariului in partea de jos deoarece in timp trebuie sa aspritam si sa curatam nisipul.
  • Din punct de vedere chimic diferentele sunt foarte mari, un substrat de calitate nu este calcaros si nu mareste in timp duritatea apei din acvariu.
  • Spre deosebire de variantele ieftine un substrat inert nu va modifica PH-ul si KH-ul apei, nu va interactiona cu dioxidul de carbon injectat in acvariu si nu va face inutila folosirea unor solutii pentru ajustarea Kh-ului si PH-ului apei.