Pestele Betta, Betta Splendens, Siamese Fighting Fish

Pestele Betta, Betta Splendens, Siamese Fighting Fish - Nevertebrate

Filtre active

Cuprins:

1. Ce trebuie sa stim despre pestele Betta?

2. Ce conditii de mediu sunt ideale pentru pestii Betta in acvariu?

3. Cum se pregateste corect acvariul pentru pestii Betta?

4. Cum hranim corect pestii Betta pentru a le asigura o viata sanatoasa?

5. Cum putem identifica semnele unei stari de sanatate precare la pestii Betta?

6. Ce trebuie sa stim despre ingrijirea acestei specii de pesti?

7. Recomandarile noastre

 

 

Ce trebuie sa stim despre pestele Betta?

 

Probabil specia cea mai cunoscuta de pesti labirint Anabantoidei este pestele Betta (Betta Fish, Siamese Fighting Fish), acest peste luptator care este pur si simplu spectaculos.

Masculii din aceasta specie sunt foarte aratosi, cu inotatoare scurte, lungi, voalate, si intotdeauna excelent colorate, iar comportamentul lor este foarte spectaculos. 

Exista peste 70 de tipuri diferite de Betta care au fost crescute selectiv pentru trasaturile specifice, inclusiv aspectul aripioarelor, dimensiunea, modelul si colorarea.

Diferite coloratii de betta includ: Albastru, RoÈ™u, Turcoaz, Galben, Alb, Portocaliu

Culorile se pot schimba din cauza inmultirii si hibridizarii, astfel tipurile de aripioare si coada a pestilor Betta includ: Dumbo, Vein tail, Spade tail, Double tail, Round tail, Delta, Super delta, Halfmoon, Halfmoon plakat, Plakat, Rose tail, Crowntail, Combtail, Elephant Ear.

Betta sunt originari din Asia de Sud-Est si locuiesc in corpuri de apa putin adanci, cu vegetatie luxurianta, cum ar fi mlastinile sau campiile inundabile. In ziua de astazi, majoritatea covarsitoare a pestiilor Betta din comert sunt crescuti in captivitate. 

 

Ce conditii de mediu sunt ideale pentru pestii Betta in acvariu? 

 

Se stie ca pestii Betta supraviețuiesc in captivitate, in medie, intre 5 si 7 ani, atunci cand li se ofera un mediul ideal.

Pentru a mentine pestii Betta sanatosi si fericiti, este important sa-i pastrati intr-un mediu similar cu habitatul lor natural.

Nu este recomandat sa pastrati pestii Betta in boluri!

Luati in considerare intotdeauna un acvariu de minim 10 litri pentru un singur exemplar de Betta, insa un acvariu mai mare va permite sa amenajati un decor mai complex, precum si sa adaugati mai multi pesti pasnici.

Pentru a simula un habitat natural, folositi decoratiuni precum pietre si lemn, precum si multe plante, care pot oferi ascunzisuri grozave pentru pestii Betta. 

Acestia provin din ape tropicale si este foarte important sa i se ofere temperatura potrivita.

Utilizarea unui incalzitor este foarte recomandata intr-un acvariu cu pesti betta. O temperatura ideala este cuprinsa intre 25 si 29 de grade Celsius.

 

Cum se pregateste corect acvariul pentru pestii Betta? 

 

Apa folosita pentru Betta ar trebui sa fie conditionata corespunzator si acvariu sa fie ciclat inainte de a adauga orice peste.

Recomandam sa folositi Seachem Ammonia Alert, un dispozitiv color inovator pentru detectarea si monitorizarea continua a amoniacului din apa. 

Curentul de apa produs de filtru trebuie sa fie unul slab deoarece pot intampina probleme de inot datorita inotatoarelor foarte mari.

Aditia de frunze de catappa poate ajuta la replicarea mediului natural si are efecte benefice asupra sanatatii pestilor betta.

 

Cum hranim corect pestii Betta pentru a le asigura o viata sanatoasa?

 

Este foarte usor sa hranim pestii mai mult decat este necesar.

De cele mai multe ori se intampla sa scapam mai multa mancare la o hranire sau sa le dam o gustare de fiecare data cand privim la acvariu.

Pentru a oferi o hranire corespunzatoare se recomanda utilizarea atat a peletilor de betta, cat si utilizarea hranei congelata sau vie. Hrana trebuie administrata in una sau cel mult doua tainuri pe zi si nu mai mult decat pestele betta poate consuma intr-un minut.

 

Cum putem identifica semnele unei stari de sanatate precare la pestii Betta?

 

Pestii Betta sufera de o serie de afectiuni de sanatate, dar vestea buna pentru detinatorii acestui peste este ca aceste probleme de sanatate pot fi prevenite si, de asemenea, tratate.

Daca infectiile apar in acvariu, acestea pot fi usor identificate si tratate eficient.

Se clasifica in infectii fungice, bacteriene sau paraziti.

Infectile bacteriene apar de cele mai multe ori din cauza ingrijiri necorespunzatoare a acvariului si pot fi prevenite cu usurinta.

Paraziti, in schimb, apar in urma adaugarii plantelor sau hranei vii din surse nesigure.

Un semn al unei posibile probleme este inotul haotic sau nenatural. Miscarile foarte rapide ale branhilor reprezinta de asemenea un posibil semna al unei probleme.

Un alt aspect la care trebuie sa se fin atenti este forma pestelui si a inotatoarelor, care trebuie sa fie uniforme si fara daune.

 

Ce trebuie sa stim despre ingrijirea acestei specii de pesti?

 

Cel mai important aspect in ingrijirea pestilor betta este asigurarea unei ape curate.

Dar nu trebuie sa uitam si de oferirea spatiului necesar si hranirea corespunzatoare.

Trebuie evitata asocierea cu speciile agresive, deoarece ar putea deteriora aripioarele pestelui sau chiar uciderea acestuia.

 

Recomandarile noastre

 

Noi va recomandam sa utilizati un acvariu de 30 x 30 x 30 cm, cu un sistem de filtrare corespunzator.

Este necesar sa utilizati si un capac pentru a evita ca acesta sa sara afara din gresala sau, in cazul in care doriti un acvariu open-top, adaugarea de plante plutitoare.

Este de evitat introducerea obiectelor de decor care pot rani pestii, adica a acelora cu zone ascutite sau chiar taioase (de ex pietre ascutite, varfuri de lemn ascutite, scoici taiase etc).

Activitatile de mentenanta asupra acvariului trebuie facute regulat pentru a pastra un nivel al poluarii minim si a oferi o apa de calitate, fara de care pericolul de a se imbolnavi creste exponential.

In privinta decorurilor, este indicat ca acestea sa fie cat mai naturale, dar in acelasi timp nu fie prea multe, pentru a oferi pestilor zone in care pot sa inoate.