Reductor/regulator CO2 cu reglaj fin, adaptoare CO2

Filtre active

CO2 presurizat – acvariu sanatos

Mai mult ca sigur atunci cand am luat decizia construirii sau cumpararii unui acvariu, fie ca acesta era primul nostru acvariu sau era unul nou intre altele, am avut niste calcule de facut. A trebuit sa ne hotaram cat de mare vrem sa fie acest acvariu, ce echipamente sa aiba, si cu ce sa il populam. O decizie importanta a fost cu siguranta cresterea plantelor, si la ce nivel vrem sa o facem. Daca am vrut sa crestem plante simple am putut sa o facem fara CO2 sau sa ne folosim de o bomba cu drojdie, o varianta nu foarte sigura si nu foarte recomandata. Insa daca am vrut sa crestem plante pretentioase care au multe nevoi, sau chiar plante de dificultate medie dar pe care am vrut sa le crestem sanatos si sa le coloram corect, atunci a trebuit sa folosim aditie de CO2. Si indiferent ce sistem am folosit pentru aceasta aditie, daca acel sistem a avut si CO2 presurizat intr-o butelie, pentru folosirea acesteia am avut nevoie de reductoare si adaptoare.

Reductorul de CO2 nelipsit in sistem

Atunci cand sistemul nostru de CO2 este unul presurizat, pe baza de butelie, acest echipament trebuie sa lucreze foarte bine ca sa fim siguri ca totul este in siguranta si ca nu riscam nimic. Pentru a rezolva acest aspect, CO2-ul trebuie sa iasa din acea butele intr-o maniera controlata, iar pentru asta s-a inventat reductorul de CO2. Acest reductor CO2 este un echipament care monitorizeaza presiunea din butelie dar si presiunea de lucru din intreg sistemul (in cazul reductoarelor cu doua manometre). Reductorul de CO2 uneori mai are atasat si un robinet pentru reglajul fin al CO2-ului iesit din butelie, poate si o electrovalva care poate controla aditia de CO2 in functie de un semnal electric venit de la o priza programabila sau de la un PH  controller. Aceste reductoare CO2 pot avea nevoie de adaptoare ca sa se potriveasca de la o butelie la alta, deoarece avand atatea variante de butelii pe piata, avem mai multe standarde de infiletare a  reductoarelor. Astfel, pentru a fi siguri ca reductorul nostru se potriveste la mai multe dintre acele standarde de infiletare, va trebui sa folosim si un adaptor CO2.

Solutia sigura, pt. CO2 sigur

In concluzie, pentru a construi un sistem CO2 bun, bazat pe butelie, trebuie sa folosim un reductor CO2 bun si un adaptor CO2 daca este nevoie. Aceasta solutie ar face treaba foarte buna la un acvariu plantat daca vrem plante sanatoase crescute corect, colorate corect si dezvoltate bine, cu distante internodale corecte. Pretul reductoarelor CO2 si al adaptoarelor este destul de bine echilibrat cu scopul lor in acvariu, iar utilitatea acestora este de netagaduit.